3 Μαΐ 2010

Το sex για τους νέους στην Ελλάδα αρχίζει πια από τα 14...



Ποιό είναι το σεξουαλικό "προφίλ" των εφήβων στην Ελλάδα; Πότε ξεκινάει η σεξουαλική ζωή τους και κάτω από ποιές συνθήκες γνωρίζουν την ερωτική πράξη οι σημερινοί Έλληνες έφηβοι;

Συμπεράσματα μελέτης που διεξήγαγε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Β΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή), με αντικείμενο τη διαχείριση της σεξουαλικότητας από τους Ελληνες εφήβους. Συμμετείχαν 735 αγόρια και 803 κορίτσια, με μέση ηλικία τα 14,8 έτη, από την Αττική.


• Το 16% των εφήβων έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Μέση ηλικία έναρξης τα 14,5 έτη. Τα αγόρια ήταν τριπλάσια από τα κορίτσια.


• Το 20% των εφήβων μίλησαν για κάποιου είδους σεξουαλική εμπειρία (χωρίς διείσδυση) από τα 13,5 τους.


• Το 8% των σεξουαλικά δραστήριων δεν χρησιμοποιούν κάποια αντισυλληπτική μέθοδο.


• Εννέα στους δέκα χρησιμοποιούν προφυλακτικό περιστασιακά. Εν τούτοις, μόνο ένας στους τρεις χρησιμοποιεί προφυλακτικό ανελλιπώς και καθόλη τη διάρκεια της επαφής.


• Η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζει την ηλικία της σεξουαλικής «αφύπνισης». Ενώ οι έφηβοι με χωρισμένους γονείς έχουν διπλάσια πιθανότητα ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής, παραδόξως εκείνοι που ζουν μόνο με τη μητέρα τους έχουν μειωμένη (κατά 2/3) πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί.


• Πολύ υψηλότερη πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί (80%) έχουν επίσης οι έφηβοι που συμβουλεύονται τα αδέρφια τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους αναζητούν πληροφόρηση από φίλους (95%).


• Οι έφηβοι που έχουν φίλους σεξουαλικά ενεργούς, έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργοί και οι ίδιοι.


• Το 70% των εφήβων και των δύο φύλων λένε ότι χρειάζονται πληρέστερη ενημέρωση σε θέματα αντισύλληψης.


• Σχεδόν οι μισοί έφηβοι θεωρούν ότι η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία θα έπρεπε να ξεκινά σε ηλικία μεγαλύτερη των 14 ετών.


Τα συμπεράσματα δικά σας...

2 σχόλια:

Cristiana54 είπε...

Τα παιδιά στη σημερινή εποχή - εδικά στην Ελλαδα γιατί δεν ξερω τι συμβαίνει στις άλλες χώρες - βιάζονται πάρα πολύ.
Αυτό είναι μια "κατάσταση" της ζωής σου που πρέπει να τη χαρείς και να την απολαύσεις. Δεν πρέπει να βιαστείς.. Θα μου πει κάποιος τώρα ότι όταν νιώθεις και είσαι έτοιμος δεν υπάρχει πρόβλημα να αρχίσεις τη σεξουαλική σου ζωή τότε.. Αλλά ας το πάρουμε από πλευρά υγείας. Στα 14 το σώμα ακόμη αναπτύσσεται και σύμφωνα με κάτι έρευνες που είχα διαβάσει η κατάλληλη ηλικία είναι στα 17-18.. Πάντως είναι δύσκολο να σταματήσεις τις επιθυμίες κάποιου.. τι να πω.. Δεν μπορείς να του επιβάλεις τι θα κάνει ούτε πως θα ορίσει ο ίδιος τα συναισθήματά του.
Ενδιαφέρον το θέμα σου πάντως :)

greendim είπε...

Δυστυχώς,
σήμερα είναι πιο δύσκολα από ποτέ να καταλάβεις τα παιδιά παρά την άνοδοβτου πνευματικού μας επιπέδου(;) κι αυτό γιατί η πιεσμένη μας καθημερινότητα δεν μας αφήνει να κάνουμε το αυτονόητο: τη συζήτηση με τα παιδιά μας...